Aanleg glasvezel in Nederland stagneert

De aanleg van glasvezel, de snelste vorm van internet, is het afgelopen jaar sterk afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Stratix. In het laatste kwartaal van 2016 en het eerste van 2017 zijn op 50.000 adressen nieuwe verbindingen gerealiseerd. In 2013 werd in het zelfde tijdsbestek van een half jaar nog bijna 300.000 verbindingen gemaakt. 

Volgens Stratix hebben op dit moment 2,7 miljoen huishoudens toegang tot (super)snel internet via glasvezel. Op het huidige tempo zou volgens het onderzoek nog vijftig jaar nodig zijn om alle huishoudens in Nederland van glasvezel te voorzien.

Het grootste deel van de aansluitingen op glasvezel vond plaats in de periode 2010-2013. Eind 2013 kwam de teller voor het eerst boven de twee miljoen aangesloten huishoudens. Sindsdien is de aanleg van glasvezel echter sterk gestagneerd.

stratix-huish-glasvezel-2006-2017.pngBron: Stratix

De voornaamste reden voor die stagnering komt door de overname van Reggefiber (het bedrijf dat tussen 2010 en 2013 een groot deel van de nieuwe aansluitingen realiseerde) door KPN. De grote, commerciële, aanbieders van Nederland investeren niet, of nauwelijks, in uitbreiding van het glasvezelnetwerk.  Zij kiezen er steeds vaker voor om oudere (ADSL) netwerken te upgraden. 

Bekijk de glaskaart van Stratix om te zien waar in Nederland glasvezel ligt